Suplimentarea alimentara cu fungi folosita ca metoda de imunostimulare la caini si pisici

Postat de admin 14.05.2018 0 Comentarii
Dr. Girao Bastos este un important medic veterinar din Portugalia care isi desfasoara activitatea in cadrul Laboratorului National de Investigatii Veterinare din Lisabona.
"Suplimentarea cu Coriolus versicolor poate furniza medicilor veterinari un alt instrument pentru terapia paliativa a animalelor de companie. Bazandu-ma pe experienta personala, suplimentarea cu Coriolus versicolor la animalele mici (caini si pisici) va imbunatati statusul imunitar in caz de afectiuni virale, cat si calitatea vietii in situatii de tratament paliativ."
Metoda prin care este stimulat sistemul imunitar prin intermediul nutrientilor specifici se numeste imunostimulare. Acest concept poate fi aplicat in orice situatie in care se foloseste un regim nutritiv particular pentru modificarea raspunsului inflamator sau imunitar.
 
Cu toate acestea, suplimentarea cu Coriolus versicolor nu poate substitui nici una dintre procedurile medicale uzuale. Acesta trebuie considerat un produs complementar de imunomodulare pentru stimularea sistemului imunitar al unui animal. Articolul prezentat in continuare subliniaza experienta clinica privind administrarea de Coriolus versicolor la caini si pisici.
In Japonia, un extract al ciupercii Coriolus versicolor, Krestin (PSK), este utilizat ca baza a imunoterapiei la pacientii cu cancer. In cazurile de cancer, PSK-ul este administrat pacientilor supusi radioterapiei, chimioterapiei sau chirurgiei, in scopul ameliorarii sistemului lor imunitar. Doi proteoglicani ai Coriolus versicolor – PSK (polizaharidul K) si PSP (polizaharidul-peptid) au demonstrat cel mai mare potential. In experimentele efectuate pe subiecti umani din Japonia, la sfarsitul anului 1970, PSK a crescut semnificativ supravietuirea la 5 ani sau mai mult in cazurile de cancer de stomac, colon si rect, esofagian, rino-faringian si pulmonar (tipul cu celule mari) si in grupul cu cancer de san.
Atat PSK cat si PSP au stimulat puternic productia celulelor imunitare, au redus efectele chimioterapiei si au ameliorat infiltratia tumorala a celulelor dendritice si T citotoxice. Toleranta lor optima, beneficiile dovedite asupra supravieturii si calitatii vietii, cat si compatibilitatea sa cu tratamentele chimioterapeutice si radioterapeutice, le fac sa fie frecvent recomandate in regimurile de tratament ale cancerului.
 
Studiu de caz #1
Subiect: Pisica cu leucemie felina (FELV)
Diagnostic: In mai 2001, o pisica in varsta de trei ani a prezentat simptome de oboseala, tristete, lipsa apetitului, pierdere in greutate si deshidratare marcata. Pisica a fost diagnosticata pozitiv la testul FELV si negativ la testul FIV (virusul imunodeficientei feline) in martie 2001 (in alt laborator). FELV determina leucemie la pisici si a fost luata decizia de a sustine sistemul imunitar cu Coriolus versicolor.
Pe data de 1 mai 2001 a fost initiata administrarea de Coriolus versicolor conform urmatoarei scheme:
-  zilele 1 - 15: 2 comprimate (500 mg) pe zi;
-  zilele 15 - 90: 1 comprimat pe zi.
*Observatie 1: 1 iulie 2001
- temperatura rectala 37,9ºC
- pisica in buna stare de sanatate si capabila de a se misca cu usurinta.
*Observatie 2: 19 august 2001
- temperatura rectala 38,5ºC.
- pisica in buna stare de sanatate, cu mult mai multa energie si apetit crescut. Se decide continuarea administrarii a 1 comprimat pe zi.
*Observatie 3: 26 octombrie 2001
- timp de 15 zile, pisicii nu i s-a mai administrat Coriolus versicolor si a pierdut 1 Kg in greutate, cu o vizibila diminuare a activitatii fizice; se reia administrarea cu 1 cpr (500 mg) pe zi.
*Observatie 4: 2 ianuarie 2002
- s-a scazut administrarea la 1 cpr (500 mg) la fiecare 3 zile.
*Observatie 5: august 2004
- pisica ramane cu o administrare de 1 comprimat la fiecare 3 zile si continua sa fie activa.
Comentarii: Coriolus versicolor nu este capabil de a elimina virusul FELV, dar furnizeaza o metoda de a controla virusul sustinand sistemul imunitar al pisicii. Pisicii i se continua terapia de intretinere cu 1 cpr la fiecare 3 zile.
Aceasta abordare permite intarirea sistemului imunitar impotriva variatiilor ambientale care pot afecta sistemul imunitar al pisicii, mentinand un nivel controlabil al incarcarii virale.
 
Studiu de caz #2
Subiect: Cocker Spaniol cu cancer abdominal (terapie paliativa)
Diagnostic: Pe data de 26 iulie 2001 unui Cocker Spaniol in varsta de 10 ani i-a fost diagnosticata o tumora abdominala in urma unui examen radiologic. Temperatura rectala este de 38,5°C. Prognosticul era nefavorabil, dar a fost luata decizia de stimulare a sistemului imunitar prin administrarea de Coriolus versicolor.
Pe data de 1 august 2001, la o temperatura rectala de 38,3°C, a fost initiata administrarea de Coriolus versicolor, conform urmatoarei scheme:
-  zilele 1-15: 2 cpr (500 mg) pe zi;
-  dupa ziua a 15-a: 1 cpr pe zi.
*Observatie intervalul 1 – 29 septembrie 2001 – temperatura rectala 38,3°C
Cocker-ul isi mentine starea de sanatate, fara afectarea calitatii vietii.
*Observatie intervalul 2 – 8 decembrie 2001 – temperatura rectala 38,4°C
Cocker-ul isi mentine starea de sanatate, fara afectarea calitatii vietii.
*Observatie intervalul 3 – 25 martie 2002
Cocker-ul are mai multa energie si se joaca cu cel de-al doilea caine al casei si cu jucariile sale.
*Observatie intervalul 4 – 5 mai 2002
Cocker-ul moare prin stop cardiac in somn.
Comentarii: ca si terapie paliativa, administrarea de Coriolus versicolor a dat posibilitatea de ameliorare a calitatii vietii cainelui crescand nivelul energiei. Desi nu a existat nici o modificare a dimensiunilor tumorii in timpul administrarii de Coriolus versicolor, cu toate acestea, suplimentarea poate oferi in situatiile de ingrijiri paliative, o buna alternativa la depresie atat in cazul cainilor cat si al pisicilor.
 
Studiu de caz #3
Subiect: Pisica cu fibrosarcom in regiunea soldului si infectie cu Haemabartonella Felis.             
Diagnostic: In septembrie 2002, unei pisici in varsta de 8 ani i-a fost descoperita o decolorare severa la nivelul unei parti a abdomenului si a fost diagnosticata cu anemie. Prin urmare, a fost efectuat un examen histologic pentru a determina posibilitatea existentei unui fibrosarcom. Testul efectuat de la nivelul regiunii decolorate a aratat existenta unei mari proliferari de celule fusiforme cu nuclei de forma ovala, alungita. In plus, celulele aveau forma neregulata. Datorita faptului ca anumite celule produceau mitoze din abundenta, ca citoplasma avea structura fibrilara si ca anumite celule contineau nuclei multipli, a fost confirmata existenta fibrosarcomului.
Cu toate acestea, pentru a explica anemia, a fost efectuat un test care a confirmat faptul ca pisica era infectata cu  Haemabartonella Felis.
 
Administrarea de Coriolus versicolor - vezi "Corpet
I. Pe 24 septembrie 2004, datorita existentei fibrosarcomului, a fost luata decizia de sustinere a sistemului imunitar prin administrarea de Coriolus versicolor:
- zilele 1-15: 2 comprimate/zi (2 cp x 500 mg zdrobite si amestecate cu alimentele).
- zilele 15-90: 1 comprimat/zi (1 cp x 500 mg zdrobit si amestecat cu alimentele).
II. In acelasi timp, in luna octombrie 2004, a fost inceput un tratament injectabil cu tetraciclina, in scopul reprimarii infectiei cu Haemabartonella Felis.
*Observatie 1: Pe data de 9 noiembrie 2002, efectuarea unui nou test, a aratat ca infectia cu HF a fost eliminata si ca friborsarcomul a scazut in dimensiuni. Administrarea de Coriolus versicolor a continuat sub un dozaj de 1 comprimat pe zi ca si terapie de intretinere.
*Observatie 2: Pe data de 11 ianuarie 2003, infectia parazitara continua sa fie negativa si pisica avea nivele  normale de energie.
*Observatie 3: Pe data de 5 aprilie 2003, se mentine suplimentarea la 1 comprimat pe zi, pisica continua sa prezinte nivele normale de energie.
*Observatie 4: Pe data de 5 mai 2003, se continua suplimentarea cu Coriolus Versicolor, administrandu-se 1 comprimat pe zi si fibrosarcomul a scazut in dimensiuni.
*Observatie 5: Pe data de 24 iulie 2003, se continua suplimentarea cu Coriolus Versicolor cu 1 comprimat pe zi, si fibrosarcomul a scazut in dimensiuni.
 
Ingrijiri paliative (doze)
Pisici/Caini Coriolus versicolor grame/zi
< 10 kg 1,0
Intre 10 si 30 kg 2,0
> 30 kg                                 3,0
1. Pentru fibrosarcom, suplimentarea cu Coriolus versicolor ofera o metoda nutritionala adjuvanta (si un instrument cu cost redus). Pe baza presupunerii ca sarcoamele pot fi corelate cu prezenta virusului, administrarea de Coriolus versicolor sustine sistemul imunitar si, in acest fel, reduce incarcatura virala si, indirect, scade volumul sarcomului.
 
Comentarii
2. Coriolus versicolor poate juca un rol in sustinerea sistemului imunitar in ceea ce priveste infectia cu Haemabartonella Felis. De obicei, odata ce pisica este infectata, recidiva este frecventa. In schimb, in acest caz, nu a existat nici o recidiva a infectiei cu Haemabartonella Felis atat timp cat a durat administrarea de Coriolus versicolor.
 
Concluzii
Din experienta Dr. Girao Bastos in ceea ce priveste administrarea de Coriolus versicolor, se observa urmatoarele trei indicatii pentru imunostimularea animalelor de companie:
1. Cura paliativa a cancerului
Cand un animal este diagnosticat cu tumora in stadiu ce necesita aplicarea de masuri paliative, in locul altor tratamente imunodeprimante, se recomanda administrarea de Coriolus versicolor.
2. Leucemia Felina (FEVL)
In cazurile in care a fost diagnosticat virusul FEVL, se recomanda o administrare de Coriolus versicolor   de 1 g pe zi timp de 14 zile si apoi de 0,5 g pe zi pana cand virusul FEVL ramane detectabil.
3. Cancer senil
In ultimii sapte ani de viata ai cainilor si zece ani ai pisicilor, sistemul imunitar al acestor animale necesita sustinere. De exemplu, cancerul este corelat cu varsta la caini, in special la Golden Retrieveri, Ciobanesti Germani, Boxeri si Cockeri Spanioli. Tumorile sunt responsabile pentru moartea a mai mult de 50% dintre animalele de peste zece ani. Din acest motiv, in cazul Golden Retrieverilor, Ciobanestilor Germani, Boxerilor si Cockerilor Spanioli de peste opt ani, se recomanda administrarea de Coriolus versicolor in functie de greutate, ca un tonic pentru sistemul imunitar. In cele din urma, amintiti-va ca administrarea de Coriolus versicolor nu este un substitut pentru oricare dintre procedurile medicale sau a produselor in uz. Aceasta trebuie sa fie considerata ca imunostimulare complementara pentru a sprijini sistemul imunitar al unui animal.
Pentru mai multe studii si noutati, accesati pagina www.corpet.ro