Probleme dermatologice - sfaturi utile

Postat de admin 21.01.2018 0 Comentarii
In cele mai multe cazuri, problematica dermatologica la caini si pisici are o cauzalitate polifactoriala.
O clasificare sumara si pe intelesul tuturor a cauzelor aparatiei dermatitelor ar fi:
1. factori alergenici si predispozanti, - in speciali cei legati de alimentatie, si/sau de genetica rasei;
2. factori infectiosi, - bacteriologici si micotici (Staphilococcus, Malassezia, etc);
3. factori parazitologici, - parazitoze externe foarte frecvente in sezonul calduros (pureci, capusi);
4. factori habituali, - legati de mediul interior (casa, curte) si exterior si de gradul acestuia de poluare cu agenti potentiali patogeni (praf, murdarie,  microorganisme, umiditate excesiva);
5. factori imunitari, - in special pentru dermatita atopica;
6. factori legati de igiena animalului, - frecventa toaletarii prin trimat, tuns, spalat, - proprietarul este direct responsabil.
FOARTE IMPORTANT
In general, majoritatea afectiunilor pielii pot fi relativ usor vindecatee. Medicii veterinari detin toate mijloacele de prevenire si tratament pentru aceste situatii.
Exceptie fac dermatitele cu cauzalitate imunitara, care, la acest moment sunt considerate nevindecabile. Totusi, exista si pentru aceast tip de afectiuni un portofoliu destul de larg de produse care amelioreaza vizibil si tin sub control manifestarile acute de boala. Solicitati sfatul medicului veterinar.
Vindecarea sau ameliorarea afectiunilor dermatologice, este dependenta de protocolul terapeutic instituit de medic, si poate cel mai important, de consecventa aplicarii acestor masuri de catre proprietar. Recidivele sunt cauzate in cele mai multe cazuri, de nerespectarea acestor masuri.
Diagnosticul este in general foarte simplu si la indemana tuturor medicilor veterinari. El se bazeaza pe investigatii clinice si paraclinice, examene de laborator, etc.
Tratamentul consta, dupa caz, in redefinirea dietei, administrarea de produse medicinale specifice de uz veterinar pe cale generala (produse injectabile, produse cu administrare orala), administrarea de suplimente nutritionale specifice (de ex: acizi grasi polinesaturati Omega 3, 6 si 9, imunostimulanti), utilizarea de produse cu administrare locala - topice (sampoane medicinale cu clorhexidina, etil lactat, benzoil peroxid, povidona iodata, geluri, solutii, lotiuni, creme, unguente, spray-uri, toate in forme simple sau combinate, etc), precum si evitarea factorilor predispozanti si asigurarea unei stari optime de igiena (vezi pct 4 si 6).