Insuficienta hepatica (acuta) la caine

Postat de admin 05.04.2017 0 Comentarii
Insuficienta hepatica acuta (IHA) este o conditie caracterizata prin pierderea brusca a 70% sau chiar mai mult din functia hepatica, din cauza necrozei (tesut mort in ficat) hepatice masive, aparuta brusc.
 
Simptome
Tulburarile primare si secundare hepatobiliare – care cuprind ficatul, vezica biliara, caile biliare – sunt in general asociate cu necroza hepatica. Cu toate acestea, IHA din cauza necrozei hepatice severe este un fenomenm mai rar. IHA poate afecta organismul printr-o serie de modificari:
  •  Gastrointestinale: voma, diaree, sange in fecale
  •  Sistem nervos: encefalopatie hepatica (afectiune cerebrala din cauza insuficientei hepatice)
  •  Hepatobiliar: ficat si vezica biliara; icter (ingalbenirea pielii si mucoaselor), necroza celulelor hepatice si celulelor conductului biliar
  •  Renal: celulele renale pot fi afectate din cauza toxinelor/ metabolitilor
  •  Imunitar/limfatic: dezechilibrul intre sange si sistemul limfatic poate duce catre complicatii de coagulare
 
Cauze
IHA este cauzata de cele mai multe ori de agenti infectiosi, toxine, flux sarac de fluide in ficat si tesuturi invecinate, hipoxie (lipsa oxigenului din tesuturi), medicamente sau chimicale care sunt distructive pentru ficat (hepatotoxice) si expunerea excesiva la caldura. Instalarea necrozei cu pierderea enzimelor hepatice si pierderea functiei hepatice duce in cele din urma la insuficienta totala de organ.
 
Diagnostic
IHA este diagnosticata pe baza analizelor complete de sange: hematologic, biochimie; urina, biopsie (recoltarea si analiza tesutului afectat) si ecografic sau radiologic.
 
Tratament
Cu cat se incepe din timp un tratament corespunzator, cu atat reusitele sunt mai mari. Administrarea de fluide si electroliti, impreuna cu substantele coloidale si oxigeno terapie, sunt aspecte cheie privind tratamentul. Catelul va fi asezat intr-un loc linistit, evitandu-se activitatea intensa, pentru a permite ficatului sa se regenereze. Este recomandata o dieta proteica normala, suplimentata cu vitaminele K si E. Suplimentarea cu hepatoprotectoare, antioxidanti si vitamine ajuta organismul sa se refaca mult mai repede.
 
Preventie
Vaccinarea cainelui impotriva virusului hepatic canin, evitarea medicamentelor cu potential toxic hepatic, dieta echilibrata si suplimentarea cu vitamine periodic, pot fi considerate actiuni de preventie impotriva insuficientei hepatice acute.