Infectiile urechii medii si interne

Postat de admin 15.05.2018 0 Comentarii
Urechea medie si interna a pisicilor si cainilor este separata de urechea externa prin timpan. Nu este posibil sa vezi urechea interna si cea medie fara ruperea timpanului. Infectiile si problemele urechii medii si interne cer un diagnostic si tratament prompt pentru prevenirea deteriorarii si/sau pierderii auzului cu caracter permanent. Urechea medie si interna coordoneaza auzul si controlul echilibrului. Din acesta cauza problemele in aceasta zona se manifesta prin pierderea auzului dar pot include si pierderea echilibrului sau alte probleme neurologice. Din fericire, daca sunt depistate la timp, cele mai multe infectii ale urechii interne si mijlocii pot fi tratate cu succes.
 
Care este cauza infectiei urechii medii ?
Cele mai multe cazuri ale infectiei urechii interne si mijlocii la caini si pisici sunt cauzate de extinderea unei infectii de la urechea externa. Bacteriile din genul Staphilococus, Streptococus si Pseudomonas, dermatomiceti precum Malassezia, Tricophiton sau Candida sunt deseori agentii infectiosi. Mai rar, infectiile bacteriene se pot dezvolta si din cavitatea bucala prin tubul auditor in ureche.

Care sunt simptomele ?
Simptomele pentru infectiile urechii medii si interne sunt deseori similare cu cele ale urechii externe si includ dureri in ureche, tremurul capului, scurgeri sangvinolente sau purulente, atingerea sau scarpinarea capului sau urechii de diverse obiecte pe masura ce infectia din urechea mijlocie progreseaza. Pisica poate avea de asemenea pareza faciala pe partea cu infectia, datorita inflamarii nervului facial care trece adiacent cu urechea mijlocie. Semnele unei pareze faciale includ dificultati la deglutitie si/sau caderea pleoapelor si muschilor faciali. Pe masura ce infectia progreseaza catre urechea interna, simptomele includ pierderea echilibrului, miscari in sus si in jos ale capului si chiar miscari circulare.
 
Cum este diagnosticata ?
Infectiile urechii mijlocii si interne sunt diagnosticate printr-un examen otoscopic complet care este foarte relevant si in anumite situatii prin examen radiologic. De obicei animalele trebuie usor sedate pentru a putea fi examinate foarte bine si pentru ca urechea sa fie curatata si tratata. Un timpan rupt sau un timpan care este inflamat din cauza acumularii de secretii, este un indicator al unei infectii ale urechii mijlocii si posibil, a urechii interne. Cele mai multe cazuri de infectie ale urechii mijlocii si interne prezinta, de obicei, semne prin infectia urechii exterioare, dar nu intotdeauna.
 
Tratamentul
Tratamentul variaza in functie de gravitatea bolii. In cazul unor infectii usoare se administreaza antibiotice pe cale orala sau injectabila in combinatie cu antibiotice specifice si agenti contra dermatomicozelor. In cazurile severe sau cronice se poate face o incizie chirurgicala pentru a permite drenarea si tratarea urechii mijlocii. In anumite cazuri poate fi nevoie de o interventie chirurgicala mai ampla ce include inlaturarea unei parti a osului ce acopera urechea (bulla) prin osteotomia partii laterale sau ventrale a acestuia. In cazuri foarte severe este necesara inlaturarea completa si inchiderea canalului auditiv. In cazul in care exista tumori, polipi, alergii, sau alti factori care contribuie la formarea infectiei, acestia trebuie identificati si tratati corect pentru succesul tratamentului.
 
Prevenirea
Nu toate problemele urechii mijlocii si interne pot fi prevenite, dar marea lor majoritate, da. Un diagnostic stabilit la timp si un tratament prompt al infectiilor urechii externe duc la prevenirea celor mai multe infectii ale urechii mijlocii si interne. Controlul secretiilor si alergiilor impreuna cu o rutina in toaletarea urechii, reprezinta cheia prevenirii tuturor infectiilor.